Yes! Semi finale WK -23. Vorig jaar kwam ik daarvoor nog elf seconden tekort, nu zag ik duidelijk een Q (Qualified) bij mijn naam staan. Super blij was ik, zeker omdat mijn run niet foutloos was. Maar het past wel in dit wedstrijdseizoen waarin ik duidelijk sneller, constanter en stabieler ben.

Blij dus, maar heel even… Na de wedstrijd wordt namelijk je boot gewogen. Geen probleem. Moet negen kilo zijn en is dat ook. Zeker omdat ik er speciaal voor de wedstrijden extra gewicht in plak. De weegschaal gaf het ook aan: 9.2. En toen: toch een probleem.

De judge pakte een droge handdoek en begon als een wilde mijn boot droog te wrijven. Echt, zo heb ik het in al die jaren nog nooit meegemaakt. Hij kroop met zijn hoofd in de kuip om er maar zeker van te zijn dat hij alle druppeltjes te pakken had. Hij droogde zelfs de weegschaal zelf af en de spons die tijdens de wedstrijd in mijn boot zat mocht niet meegewogen worden. En hij had succes. Bijna vrolijk constateerde hij dat de weegschaal 8.985 liet zien. 15 gram te licht -op een totaal van 9.000 gram!-: gediskwalificeerd.

Dat de weegschaal enige afwijking moet hebben, dat het extreem warm was, dat hij de volgende boot met 'mijn’ natte handdoek droogmaakt in plaats van met een droge, dat deze zelfde boot bij andere wedstrijden wel zwaar genoeg is, het maakte allemaal geen verschil. Regels zijn regels. ‘You are out’, hij lachte er nog net niet bij.

Zaterdag start ik dus niet in de semis. En daar baal ik enorm van. Ik baal van de judge, van de regels, van het feit dat 15 gram mijn kampioenschap verknallen. Maar het meeste baal ik nog van mezelf. Waarom niet voor de zekerheid wat extra gewicht ingeplakt, waarom, onbewust maar toch, dit risico gelopen?

Mijn prestaties deze zomer zijn echt goed. Daar ben ik blij om. Ik heb de afgelopen twee jaar veel geleerd en dat betaalt zich nu uit in mooie wedstrijdresultaten en het uitzicht op meer als ik op bepaalde technische punten nog verder kan verbeteren. Maar ook op andere vlakken heb ik duidelijk nog te leren. Dat is de belangrijkste les van het WK! En nu: training hervatten en op naar de laatste drie wedstrijden van dit jaar!