Beter worden. Steeds beter worden. Dat is het doel in bijna elke sport. Ook in de mijne. Elke zomer wil je weer dat je wintertrainingen leiden tot betere resultaten. Maar wat zijn betere resultaten? Dit jaar heb ik voor het eerst, samen met mijn trainers, een doel op papier gezet. Vorig jaar eindigde ik in de grote wedstrijden gemiddeld 22.9% achter de winnaar. Komend jaar moet daar ongeveer 5% vanaf.

Vijf procent is ongeveer vier tot vijf seconden. Dat is veel. En dus moet er een goed plan zijn.

Mijn plan is gebaseerd op de dingen waarvan we vorig seizoen zagen dat ze beter moesten: mijn oppoortjes en mijn algehele snelheid. Het plan is simpel. Met Dan, trainer in Nottingham, en met Pavel, trainer in Praag, heb ik flink getraind op mijn technieken in de oppoortjes. Op dit moment oefen ik dat op het vlakke water en de komende maanden ga ik de omschakeling maken naar het wildwater.

Het vlakwaterprogramma van Ron Lugbill staat helemaal in het teken van het verhogen van mijn basissnelheid. Mijn doel is helder, mijn plan om dat doel te behalen ook. En nu: aan het werk!